Fakta om Dublin
Økonomi
Den irske hovedstaden Dublin er landets økonomiske og kulturelle sentrum og er i dag en rik og moderne storby. Byen ligger ved munningen av elven Liffey som fører ut i Irskesjøen på østkysten, og fra havnen eksporteres det varer som kjøtt, whiskey og øl. Den verdenskjente ølen Guinness brygges i Dublin sammen med produksjon av blant annet tobakk, tekstiler og maskiner, og dette er en viktig del av industrien som utgjør landets økonomi.
De senere årene har den økonomiske veksten vist seg ved at store selskaper som Google og Facebook har åpnet hovedkontorer her samt at gamle industriområder har blitt renovert til moderne bydeler.
Byens rikdom viser seg også gjennom statistikker hvor Dublin ble rangert som den fjerde rikeste byen i verden i 2009. Det samme året lå Dublin på 10. plass over byer i verden med høyest lønn, og var da falt ned åtte plasser etter å ha rangert over storbyer som New York og London i 2005.
En del av den økonomiske veksten skyldes også turisme ettersom stadig flere velger å ta turen til denne vakre byen som nå er i full blomst.
Turisme
I løpet av de siste årene har Dublin blitt en populær turistdestinasjon, mye på grunn av at det er en allsidig og vakker by med ulike handleområder, nyrenoverte bydeler og en lang historie.
Dublin er kjent for den vakre arkitekturen med mange bygninger og plasser fra 1700-tallet, blant annet bryggerihuset Guinness Storehouse og torget Merrion Square. I den historiske bydelen kan man se og besøke koselige butikker og kafeer i tillegg til Dublin Castle som ble reist på 1200-tallet.
Byen tiltrekker seg også ivrige besøkende på grunn av dens rolle i litteraturen. I 2010 fikk Dublin UNESCOs tittel som litteraturby på grunn av mange kjente forfatteres tilknytning til byen, blant annet George Bernard Shaw, William Butler Yeats og Oscar Wilde. Book of Kells ble skrevet av irske munker i det 9. århundret og inneholder nydelige illustrasjoner. Manuskriptene har vært utstilt på Trinity College siden midten av 1800-tallet.
Det finnes mange handleområder, gågater og markeder i Dublin. I sør kan man finne eksklusive designerbutikker, innendørsmarkedet Georges Street Arcade og irske varer av ull og keramikk. I nord ligger det blant annet handlegater som Henry Street med kjente butikker og kjøpesentre samt et utendørs matmarked.
Historie
Dublin ble grunnlagt rundt en borg som ble reist av norske vikinger i år 841, men noen kilder viser at området kan ha vært bosatt helt siden det første århundret f. Kr. Selv om nordmennene stort sett hadde kontrollen fram til engelskmennene tok over styret i 1171, ble den norske innflytelsen betraktelig dårligere etter et slag i 1014.
Dublin og Irland lå under britene til de fikk sin uavhengighet i 1922. Uavhengigheten var delvis et resultat av Påskeopprøret som fant sted i Dublin i 1916 og den irske uavhengighetskrigen mellom britene og IRA (Den irske republikanske armé) i 1919 – 1921. Påskeopprøret var en aksjon igangsatt av irske republikanere for å frigjøre seg fra det britiske styret. Opprøret ble slått ned, men tanken om en fri stat hadde slått rot, og de irske republikanerne fikk bredere støtte etter beslutningen om henrettelse av opprørets ledere. Mye av byens arkitektur ble ødelagt i den irske borgerkrigen som foregikk i årene 1922 – 1923 mellom tilhengere og motstandere av den anglo-irske traktat.
Etter at Irland fikk sin uavhengighet ble Dublin statens viktigste politiske og økonomiske sentrum. Guinness-bryggeriet har siden grunnleggelsen i 1759 vært en av landets største arbeidsplasser, og byens havn er Irlands største i både størrelse og eksportvirksomhet.
Klima
Det maritime klimaet i Dublin er preget av mye nedbør hele året, men nedbøren her er noe mindre enn i resten av landet. Desember er gjennomsnittlig den måneden med mest nedbør i form av regn, og ellers er vinteren fuktig med en temperatur i overkant av 0 grader celsius. Temperaturen om sommeren når aldri de helt store høydene, og gjennomsnittlig ligger den høyeste temperaturen i juli på 20 grader celsius.